tisdag 13 januari 2015

MOZART OCH REMBRANDT del 2 ”Leiden och Salzburg”

Porträttet av Rembrandt
hänger på Nationalmuséet och 

är daterat till 1630 och han var då 24 år.
 Rembrandt Harmenzoon van Rijn föddes den 15:e Juli 1606. Jag slår vad om att du tänkte att han hette Rembrandt i efternamn, eller hur? Som, typ; Anton Rembrandt, eller Hubertus Olivatus Kontradiktus Rembrandt? Nej, det var fel. Van Rijn, är hans efternamn. Det betyder ”från Rhen”, om man nu kan lita på Google Translate. 
Rembrant får jag till att betyda Broms och Ljus. Rem Brandt. Nåt som stoppar ljuset? Som skyddar ljuset, eller som skyddar från ljuset? Harmenzoon, hans mellannamn, betyder Harmens son, och hans pappa hette mycket riktigt Harmen, något som inte verkar gå att översätta.
Min kompis Patti-Li Leuk
väntar på bussen i Leiden.





Han föddes i Leiden, en stad i Nederländerna som jag faktiskt besökt. Jag har inget minne av att jag var medveten om att Rembrandt var född där. Det fanns en massa studenter, minns jag, eftersom det är en universitetsstad, och en himla massa cyklar, som överallt i Nedeländerna. Jag minns en kvar, en moderna fontän där barnen lekte, en kyrka i rött tegel, och trånga, mysiga gränder i den äldre delen av stan. Jag var där för att ta en buss till en flygplanshangar för att se Soldaat van Oranje. 
Cyklar i Leiden
1606, året då Rembrandt föddes, inträffade The Gunpowder Plot i England, och Guy Fawkes avrättades, en nederländare, Willen Janszoon, japp, Jans son, antar jag, upptäcker Australien, unionsflaggan skapas för att bli flaggan på engelska och skotska skepp. Detta är antagligen första gången man framför William Shakespeares Macbech, och det är även den första noterade gången man uppför hans Kung Lear, i Whitehall Palace, för King James I av England, som då varit kung över England, Irland och Skottland i tre år, sen 1603. Man säger att Barocken började 1600, så Rembrandt var liksom med från början.
Om man föds den 15:e Juli föds man i in i kräftans tecken, om man nu tror på Horoskop. En kräfta vill ha ett bekvämt hem, lugn och ro, och är våldsamt beskyddande över sin familj, vilket är lite ironiskt, med tanke på att hela Rembrandts familj, hans fru, och barn, dog innan han själv gick bort, den fjärde Oktober 1669, året då vi i Sverige hade vår mest kända Häxbränning, i Mora, då sex kvinnor och en man avrättades. Det var också året då Hanseförbundet, ett handelsmonopolförbund i Nord- och Östersjön, upphörde, efter att ha funnits i 400 år. 
Rembrandt blev 63 år. 

Rembrandts Old Woman Praying,
hänger i Residentzgallerie Saltzbur,
Mozarts födelsestad
Mozart föddes 1756, alltså precis när barockent tagit slut, i Salzburg, Saltfortet, eller Saltslottet, idag Österrikes fjärde största stad, och huvudstad i staten Salzburg. Namnet kommer av att båtar på floden Salzach som fraktade salt, var tvungna att betala skatt här. Dess gamla stad är världsberömd för sin barockarkitektur, och finns med på UNESCOS världsarvslista. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar