onsdag 14 januari 2015

The Great Artists - The Dutch Master - Rembrandt

Rembrandt - The Anatomy Lesson Of Dr Tulp -Every Picture Tells A Story

Charles Laughton som Rembrandt?

Rembrandt är en brittisk biografisk film från 1936, gjord av London Film Productions och handlar om den holländske 1600-talsmålaren Rembrandt van Rijn. Filmen producerades och regisserades av Alexander Korda med  manus av June Head och Lajos Bíró baserad på en berättelse av Carl Zuckmayer. Filmmusiken  var av Geoffrey Toye och filmkonsten av Georges Périnal.

tisdag 13 januari 2015

MOZART OCH REMBRANDT del 2 ”Leiden och Salzburg”

Porträttet av Rembrandt
hänger på Nationalmuséet och 

är daterat till 1630 och han var då 24 år.
 Rembrandt Harmenzoon van Rijn föddes den 15:e Juli 1606. Jag slår vad om att du tänkte att han hette Rembrandt i efternamn, eller hur? Som, typ; Anton Rembrandt, eller Hubertus Olivatus Kontradiktus Rembrandt? Nej, det var fel. Van Rijn, är hans efternamn. Det betyder ”från Rhen”, om man nu kan lita på Google Translate. 
Rembrant får jag till att betyda Broms och Ljus. Rem Brandt. Nåt som stoppar ljuset? Som skyddar ljuset, eller som skyddar från ljuset? Harmenzoon, hans mellannamn, betyder Harmens son, och hans pappa hette mycket riktigt Harmen, något som inte verkar gå att översätta.
Min kompis Patti-Li Leuk
väntar på bussen i Leiden.





Han föddes i Leiden, en stad i Nederländerna som jag faktiskt besökt. Jag har inget minne av att jag var medveten om att Rembrandt var född där. Det fanns en massa studenter, minns jag, eftersom det är en universitetsstad, och en himla massa cyklar, som överallt i Nedeländerna. Jag minns en kvar, en moderna fontän där barnen lekte, en kyrka i rött tegel, och trånga, mysiga gränder i den äldre delen av stan. Jag var där för att ta en buss till en flygplanshangar för att se Soldaat van Oranje. 
Cyklar i Leiden
1606, året då Rembrandt föddes, inträffade The Gunpowder Plot i England, och Guy Fawkes avrättades, en nederländare, Willen Janszoon, japp, Jans son, antar jag, upptäcker Australien, unionsflaggan skapas för att bli flaggan på engelska och skotska skepp. Detta är antagligen första gången man framför William Shakespeares Macbech, och det är även den första noterade gången man uppför hans Kung Lear, i Whitehall Palace, för King James I av England, som då varit kung över England, Irland och Skottland i tre år, sen 1603. Man säger att Barocken började 1600, så Rembrandt var liksom med från början.
Om man föds den 15:e Juli föds man i in i kräftans tecken, om man nu tror på Horoskop. En kräfta vill ha ett bekvämt hem, lugn och ro, och är våldsamt beskyddande över sin familj, vilket är lite ironiskt, med tanke på att hela Rembrandts familj, hans fru, och barn, dog innan han själv gick bort, den fjärde Oktober 1669, året då vi i Sverige hade vår mest kända Häxbränning, i Mora, då sex kvinnor och en man avrättades. Det var också året då Hanseförbundet, ett handelsmonopolförbund i Nord- och Östersjön, upphörde, efter att ha funnits i 400 år. 
Rembrandt blev 63 år. 

Rembrandts Old Woman Praying,
hänger i Residentzgallerie Saltzbur,
Mozarts födelsestad
Mozart föddes 1756, alltså precis när barockent tagit slut, i Salzburg, Saltfortet, eller Saltslottet, idag Österrikes fjärde största stad, och huvudstad i staten Salzburg. Namnet kommer av att båtar på floden Salzach som fraktade salt, var tvungna att betala skatt här. Dess gamla stad är världsberömd för sin barockarkitektur, och finns med på UNESCOS världsarvslista. 


måndag 12 januari 2015

MOZART OCH REMBRANDT, DEL 1 12/1 2015

Okej, jag får börja från början, och eftersom Januari ska vara Mozarts och Rembrandts månad, och nästan halva månaden har gått, så får jag sno mej på. Jag börjar med Mozart. Jag vet inte varför. Jag tror att Rembrandt är född tidigare, men jag är inte säker. Jo, det måste han väl vara?
Om nån säger Mozart, så tänker jag på Nattens Drottning, Bergmanfilmatiseringen av Trollflöjten, Suzanne Ostens Bröderna Mozart, där dom repeterade Don GiovanniAmadeus, filmatiseringen av Peter Shaffers pjäs, som gick på en biograf i Kalmar, över vilken jag, som gymnasiestudent, satt och försökte plugga till någonting.
Jag tänker också på Mozart-kulor, såna där chokladklädda bollar av mandelmassa och nougat, på en uppsättning av Amadeus på Dramaten som jag såg nyligen, och på en annan uppsättning, av Don Giovanni som jag såg på Operan 2014. Jag tänker på vitpudrade peruker, på knäkorta byxor i siden eller satäng, på vita långa strumpor och fladdrande skjortmanchetter. Jag tänker på Wien och Bonn och kejsare och Florence Foster Jenkins, och på underbarn och geni och förstås, på Salieri.

Wolfgang Amadeus Mozart föddes den 27 Januari 1756 i Salzburg. 
Konsthistoriskt är man mitt precis uppe i den neo-klassiska perioden, en stil som hämtade sin inspiration från konsten i det Antik Grekland, och det Antika Rom, och musikaliskt har man precis gått över från Barocken till Klassicismen, eller som man också kan säga: Wienklassismen. 
Hans fullständiga namn var Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Är inte det en tungvrickare? Försöka att säga den fem gånger. Theopilus låter ju inte alls så konstigt, om man jämför, även om det låter mer som något man kan hitta i filmjölk eller yoghurt.  Det är - givetvis - grekiskt och kan översättas till Kärlek till Gud, eller Vän till Gud
Chrysostomus, betyder Gyllene Mun, eller Mun av guld, på Grekiska, och det är förståligt inte ett vidare vanligt namn. Det fanns en Dio Crysostom, på hundratalet, en orator, författer filosof och historiker, och ett kristet helgon, John Crysostom, född 349 och död 407, som var ärkebiskop i Konstantinopel och skyddshelgon för Konstantinopel, utbildning, epilepsi, föredragshållare, oratorier och präster. 

Mozartkulan, eller Mozartkugeln, som den heter på orignalet, skapades 1890, av en konfektionist i Salzburg, Paul Fürst, som hyllning till hundrarårsdagen av Mozarts död, den femte december 1791. Konditoriet finns fortfarande kvar, påå fem ställen i Satlzburg, men eftersom man inte har pantent på konfektionskulan kan alla tillverka den, i vilda varianter, vilket många gör. Originalet är en liten boll av pistagemandelmassa, täckt av nougat, täckt av mörk choklad, och insvept i blåsilvrig aluminumfolie.


Och nu: Rembrandt: Rembrandt Harmenszoon van Rijn föddes 15 juli 1606, precis i början av Barocken, alltså. 


En i månaden 2015

Jag är inget vidare på klassisk musik och på konst, så jag har beslutat att under 2015 ägna varje månad åt en kompositör och en konstnär, att lyssna på, läsa om och titta på. Att sätta i ett sammanhang. 
Jag lät mina vänner på Facebook rösta fram kandidater, och sen lät jag en slumpgenerator välja ut och tilldela månad. Såhär blev resultatet: 


Januari: Mozart, Rembrandt, 
Februari: Satie, John Singer Sargent, 
Mars: Debussy, Da Vinci, 
April: Bach, Prins Eugen, 
Maj: Brahms, Matisse, 
Juni: Tjajkovskij, Miro,
Juli: Wagner, Picasso, 
August: Vivaldi, Van Gogh, 
September: Beethoven, Turner, 
November: Mahler, Monet, 

December: Händel, Michelangelo, 

Så, Januari, nu är det bara Mozart och Rembrandt som gäller!

Häng med, vetja!