onsdag 24 september 2014

ANNELISE FRANKFURT, av och med Lilja Fredriksson, inspiration och text: Nils Harning, regiöga Anna Schulin-Zeuten, Mask Sigfrid Nathorst-Windahl, Stopmotion Julia Helander, mimskådespelarlinjen, föreställning 164 2014

Jag har sett ANNELISE FRANKFURT på STDH

"Det här är tre historier i en: Föreställningens historia, den verkliga historien, och historien om hur föreställningen kom till: En mystiskt kvinna söker upp Nils Harning, frågar om han känner till Annelise Frankfurt, och när han nekar, försvinner hon. Något år senare rings han upp från en antikaffär: han har ett paket som väntar på honom. Paketet är vad som finns kvar av Annelises liv. 
Jag vet inte vilken historia som är mest intressant."

Låter det intressant? Här är resten:

http://minstengangiveckan.blogspot.se/2014/09/annelise-frankfurt-av-och-med-lilja.html

tisdag 23 september 2014

TO FROM RUSSIA WITH LOVE, av och med Klas Lagerlund. Med på scenen Mattias Pettersson, Koreografi Ellen Söderhult, Design av karta Mickey Cortes, STDH, Föreställning 162 2014

Jag har sett TO FROM RUSSIA WITH LOVE av Klas Lagerlund på STDH.


"Så kommer bilderna av misshandeln. Jag blundar inte. Jag tittar. Jag är vittne. Jag har sett. Inte så mycket offren, som förövarna. Jag har sett vad ni har gjort. Jag har sett vad ni gör. Jag ryggar inte för hatet. "

Låter det intressant? Här är resten: 

http://minstengangiveckan.blogspot.se/2014/09/to-from-russia-with-love-av-och-med.html

KRAMP av och med Jeff Lindström, Skådesplelarutbildningen, och Kristina Issa och Sara Nilsson, Föreställning 161 2014

Jag har sett KRAMP av och med Jeff Lindström på STDH.

”Vem är Stig Dagerman?” hade Abercrombie frågat, tidigare, mellan tuggor.
Gissa om jag var glad att jag hade läst på?
”Han var en diktare, författare, journalist,” rabblar jag. ”Växte upp med sina farföräldrar, kom till Stockholm som gymnasist, slog igenom med buller och bång med sin första bok, gifte sej med Anita Björk och gasade ihjäl sej i sitt garage.”
”Ingenting med gay att göra?”
Jag skakar på huvudet så att nudlarna flyger: 
”Ingening med gay att göra.”
Jag antar att Abercrombie är lite sugen på lite homosex på scenen."

Låter det intressant? Här är resten:

http://minstengangiveckan.blogspot.se/2014/09/kramp-av-och-med-jeff-lindsrom.html

måndag 22 september 2014

REPULSE, av och med Peter Åström, Mimskådespeleriutbildningen,  Föreställning 160 2014


Jag har sett REPULSE på STDH.

"Jag har aldrig förut tänkt att skulderblad kan vara vackra. Eller roliga. Att dom kan hoppa, fara, gnida, nästan röra sej oberoende av varandra. 
Vi sitter på STDH, jag och min kompis Abercrombie Clone, lite jet-laggade. Vi har precis sett en föreställning, och rest oss, nästan innan applådtacket var över, och rusat över gården, fram till kassan, prickat av oss för nästa föreställlning, och här sitter vi nu, beundrande en ryggtavla. "

Låter det intressant? Här är resten: 

http://minstengangiveckan.blogspot.se/2014/09/repulse-av-och-med-peter-astrom.html

LEVANDE VATTEN, Av och med Malou Zilliacus, Skådespeleriutbildningen på STDH, Föreställning 159 2014



Jag har sett LEVANDE VATTEN, på STDH

"Framme vid STDH, Stockholms Dramatiska Högskola, kedjar jag fast min cykel vid stället, nästan lite som en cowboy som hoppar av sin häst och släntrar in på en saloon, känns det som, tills jag ser mej själv i reflektionen i en glasruta: en rosaflåsig, knubbig farbror i regnställ och med stora hörlurar under luvan. Folk borde peka finger: nånting förunderligt har kommit till stan. "

Låter det intressant? Här är resten:

http://minstengangiveckan.blogspot.se/2014/09/levande-vatten-av-och-med-malou.html

AKT UTAN ORD, av Samuel Beckett med Stina Gunnarsson, minskådespeleriutbildningen, föreställning 163 23/9 2014

Jag har sett AKT UTAN ORD, av Samuel Beckett med Stina Gunnarsson, på STDH.


"På bottenplanet i ett av huset finns det en slags stängd kantin, bakom fördragna skynken, och jag smyger in och sätter mej i en av sofforna, med ryggen mot ljusgården. Utanför har det slutat regna. 
Två tanter slår sej ner vid nästa bord och börjar packa upp sina matlådor. 
”Jag tyckte om den,” säger den ena.
”Jag tyckte också om den,” säger den andra, som om den första antytt att den andra inte tyckte om den.
”Det fanns en enkelhet.”
”En enkelhet, ja…”

Låter det intressant? Här är resten: 

http://minstengangiveckan.blogspot.se/2014/09/akt-utan-ord-av-samuel-beckett-med.html

söndag 21 september 2014

GUDSHJÄLMEN, av Manus: Mick Gordon, A. C. Grayling, Regi, scenografi, ljus, översättning: Linus Fellbom, Kostym: Julia Przedmojska, Mask: Theresia Frisk, med Cecilia Nilsson, Peter Perski, Per Burell, Hedda Gullander, på Riksteatern, Hallunda. Föreställning 158, fredagen den 19:e September 2014


Jag har sett GUDSHJÄLMEN på Riksteatern i Hallunda: 

"Det är som om du säger att du inte tror på spöken. I och med att det finns ett ord för spöken så finns dom ju. Även om man inte tror på dom, är övertygad om att dom inte finns, så kan man, om ordet Spöke plötsligt dyker upp i Charader, säkert göra en adekvat visuell illustration av ordet. 
Visst är det lite kul? Jag hade liksom ingen aning om att man kunde hitta på saker genom att säga att man inte tror på dom. Om jag säger att jag inte tror att det finns koboltblåmagade apelsinidisslande Ruffelstinkopater i landet Sletzovakien, så har jag, genom att säga att dom inte finns, skapat dom. Man får lust att säga att fler saker inte finns, bara för att få dom att finnas, eller hur?"

Låter det intressant? Här är resten: 

http://minstengangiveckan.blogspot.se/2014/09/gudshjalmen-av-manus-mick-gordon-c.html

onsdag 17 september 2014

EN DANS PÅ ROSOR på Metropol Palais.

"Det börjar med buller och bång, med svarta, guldglittriga höftskynken och mycket hud, och jag hade inte alls väntat mej det här. Jag hade väntat mej Cha-cha-cha, fjädrar, frisyrer som verkar stylade med tapetklister och lite för mycket make-up. Jag hade väntat mej avancerad Finlandsfärjeunderhållning. Inte det här. 
”Det påminner lite om Vulkanscenen ur Showgirls,” viskar Kazaky-fan No.1, och jag håller med."

Låter det intressant? 


Här är resten:


JONAS GARDELL: MITT ENDA LIV på Maximteatern

"Det känns som om Jonas Gardell försöker bli Sveriges svar på Bette Midler, utan att ha de förutsättningar som krävs. "

Låter det intressant? Här är resten: 

http://minstengangiveckan.blogspot.se/2013/09/jonas-gardell-mitt-enda-liv.html

LOLITA, efter en roman av Vladimir Nabokov, Dramatisering Edward Albee, Översättning Ulla Roseen, Regi Nora Nilsson, Scenografi och kostym Sven Haraldsson, Ljus Micael Ericsson, Mask, Rebecca Afzelius, En viss gentleman Daniel Nyström, Humbert Humbert Johannes Bah Kuhnke, Lolita Caroline Söderström, Charlotte/sjuksköterska 1 Jessica Liedberg, Anabel/Louise m fl roller Gizem Erdogan, Clare Quilty/Bill Morten Løvstrøm Olsen, Constance/Rita m fl roller Nadja Mirmiran, Ung man/Dick/Läkare Johan Hafezi, föreställning 157 2014


Jag har sett LOLITA, på Kulturhuset Stadsteatern:

"På den gamla goda tiden, innan Vasateatern stängdes och svaldes av ett hotell, spelade man Edward Albees pjäs Geten, eller Vem är Sylvia? Det är en för publiken väldigt krävande pjäs om en man som blir förälskad och lämnar sin familj för en get. Japp: Tidelag så det stänker om det. Jag satt i salongen och försökte förstå. Det handlar om en alternativ livsstil, javisst, och det hade varit så mycket lättare om han istället för ett djur hade fallit för ett föremål: 
”Mamma, pappa, jag är kär i en stol. En gungstol. Hon heter Viktoria och hon vill gifta sej med mej.”
Eller, vad är det nu man kallar såna som blir förälskade i Berlinmuren och Eiffeltornet? Objektofiler? 
”Älskling, när du läser det här har jag lämnat dej för Ölandsbron. Han kan ge mej så mycket mer än du kan, och det känns som om han, till skillnad från dej, är på väg någonstans.”
Det har jag lättare att förstå: jag är själv lite svag för New York. "
Låter det intressant? Här är resten: 

måndag 15 september 2014

FABULOUS BEAST: RIAN, Koreografi Michael Keegan-Dolan, Musikalisk ledare Liam Ó Maonlaí, Ljusdesign Adam Silverman, Scenografi Sabine Dargent, Kostymdesign Doey Lüthi, Assisterande musik Philip Feeney, Ljuddesign Denis Clohessy, Musiker Saju Hari, Anna Kaszuba, Saku Koistinen, Louise Mochia, Emmanuel Obeya, Keir Patrick, Ino Riga och Louise Tanoto En samproduktion mellan Fabulous Beast och Sadler's Wells, på Dansens hus, föreställning 156 2014

Jag har sett FABULOUS BEAST: RIAN, på Dansens Hus

”Jag funderar på att ge dej ett nytt namn,” säger jag, och tar ett bett på min rödbetsfritata. 
”Jag vill inte ha ett nytt namn, jag är Aloe-Vera,” säger hon, och tar ett bett på sin rödbetsfritata. Nej, förresten, hon käkade tandorilax. Vi har precis pratat om healing, och om kolrenat vatten. 
Det är sen eftermiddag, en lördag, vi sitter på Systrarna Voltaire, i källarplanet på PUB-huset, och dom stänger snart, så vi är ganska ensamma. 
”Jag vet inte,” säger jag, lite oengagerat,”jag vill gärna använda namnet Pleurisy Hansson. Eller Singoalla Serpentin.”
”Jag vill inte vara nån jävla Pleurisy, jag vill vara Aloe-Vera. Och så tycker jag inte om att du skriver mej som att jag svär hela tiden. ”

Låter det intressant? Här är resten: 

http://minstengangiveckan.blogspot.se/2014/09/fabulous-beast-rian-koreografi-michael.html

torsdag 4 september 2014

KUNGLIGA OPERAN: OPERA AT THE MOVIES med Kungliga Hovkapellet och solisterna Vivianne Holmberg, Susann Végh, Jesper Taube, Karl-Magnus Fredriksson och Lena Nordin. Dirigent: Stefan Klingele föreställning 152 2014


Jag har sett KUNGLIGA OPERAN: OPERA AT THE MOVIES i Vitabergsparken. 

"Opera, för mej, var liksom någonting klämt. Jag hade inte så svårt för musiken; det var sången. Den lät ansträngd, otydlig, affekterad. 
Den enda sången från en Opera jag gillade var La Wally från filmen Diva, och så givetvis allt av Nattens Drottning. Alla gillar nattens drottning."

Låter det intressant? Här är resten: 

http://minstengangiveckan.blogspot.se/2014/08/kungliga-operan-opera-at-movies-med.html